Tallinn, mu armas linnake, milline rõõm oli kohtuda taas!

Telliskivi
Mänguõhtu Fookuses/gamenight at Focus

Tegin tervislikke šokolaadimuffineid/ I made healthy chocolate muffins

Meie Rootsi tiim/our swedish team
Ostsime ühe saiakese 5 peale/we bought one ‘bread’ for 5 people
Umm.. pastakas/ umm.. pen

Tulin loengusse augulise sokiga ja õhtuks oli keegi mu voodile uued sokid asetanud/ I went to the lecture with a sock that had a hole and in the evening i discovered socks on my bed

——–ENGLISH BELOW———

Heiiiaaa

Oppaa, käisime Tallinnas. Kui tore oli taas sõpru ja pere näha! Ja loomulikult oma kogukonnaga aega veeta. Tõeline õnnistus on nendega koos teenida ja õppida. Sai ka jalga keerutatud, inimestega kohtuda ja Fookuse noortega võistlusmänge pidada.

Kuuendal nädalal õpetas meid Sal Cutrim Brasiiliast teemal suhted ja seksuaalsus. Seitsmendal nädalal oli au ruumi jagada Helina Voogne ja Tove Kirkebye Poulsen’iga ja kuulata teemat piibellik maailmavaade/ühiskonna sfäärid/kihid vms (spheres of society).

Sal’i nädalal oli kuidagi raske teda kuulata, olin pidevalt mõtetes oma minevikus ja avastasin põhjuseid mõnele käitumismustrile enda elus. Rääkisime, kuidas Jumal saatis oma Poja maa peale ja kuidas Jeesus oli täielikult inimeseks saanud, Ta koges kõike, mida meie kogeme ja Ta õpetas omal ajal elanud inimestele, kuidas meie taevane Isa tahab, et me elaksime. Mitte selleks, et oleksime Tema robotid ja Ta käsutab meid, vaid et me oleksime kaitstud ja elaksime parimal võimalikul viisil ning õnnistaksime oma eluga teiste elusid. Too nädal oli päris huvitav. Ma tooks tegelt punktidena välja miskit, siis on lihtsam jälgida. Otsustasin ümber tegelt. Aga siin nad on järgnevalt.

Kui oleme valinud laia tee, mis on täis maailma avastamist, ma ei pea silmas reisimist, vaid pigem kõige ‘põneva’ proovimist, siis peame paratamatult tegelema ka tagajärgedega. Tänapäeval noored mõtlevad, et tahaksid kõike omal nahal kogeda, et noh, kõik ju tarbivad alkoholi ja nii on lõbus. Niisamuti ei taha ilmselt keegi meist olla vallaline. Otsitakse seda ühte ja õiget, aga enne teada ei saa, kas oled leidnud õige inimese, kui pole proovinud, kuidas on koos elada ja nii edasi. Ja kui selgub, et miski häirib, siis otsitakse uus ja nii see eluring jookseb. Kõlab päris normaalselt ja tavaliselt. Sal rääkis, et tema jaoks on väga võimsad tunnistused need, kus nooruk on kasvanud terve elu kristlikus perekonnas, ilma pidude, alkoholi, katkiste suheteta jne. Kui me mõistame, milline on elu koos Jumalaga, saame aru, kui palju lõhub meid kõik see, mis tänapäeval on ‘normaalne’.

Mõned aastad tagasi mõtlesin, et panen kirja kõik oma seiklused nooruspõlves (no nii umbes 20-30 aastat tagasi, khhmm), sest nii põnev elu oli Eestis ringi reisides häälega, tutvuda uute inimestega, käia pidudel, tuletada teistele meelde, mis lollustega nad purjuspäi hakkama said ja palju muud. Või kas ikka oli? Tagasi mõeldes mõistan, kui halb oli ärgata hommikul peavaluga; hoolitseda sõbrannade eest, kes parasjagu vetsupoti või kraanikausi ääres järgmist “karvapalli” (kujuta ette kassi karvapalli köhimas) ootasid lootuses, et siis hakkab parem; kui palju haiget võisid saada noormehed, kelle tähelepanu ma püüdsin võita, aga kellest ma ise tegelikult sisse võetud polnud; kui mitmete uute katkiste inimestega ma tutvusin, kes üritasid oma mured pudelipõhja uputada või kanepiga sisse hingata; kuidas suhtlesin inimestega, kes väljast tundusid toredad ja elu nautivat, aga sisemiselt otsisid vabadust ja tahtsid pääseda sellest elust; või kohtusin noortega, kellel oli mitmeid suhteid seljataga, aga ikka polnud leidnud tõelist armastust ja tahtsid seetõttu loobuda kõigest, kaasa arvatud oma elust. Tekib küsimus, kas see ongi see ilus elu, millest me kõik unistame?

Tihtipeale inimesed, kes ei usu Jumala olemasolusse, ütlevad mulle, et nad tahavad olla vabad, nad ei taha olla aheldatud sajade reeglitega, mis neid kammitsevad, kui alustavad elu koos Jumalaga. Ma usun, et Jumal tahab meid just vastupidi, kaitsta mitte aheldada. Kui tulemuseks on peavalu, katkised suhted, halvad mälestused, elust loobumine, siis kas alkohol, mitmed suhted, abieluväline seks mitmetega on ikka see, mis meid elus edasi viib? Üks asi on meelemürkidega oma keha nõrgestamine, teine aga oma seksuaalsuse ära kasutamine erinevatel viisidel. Jah, Jumal tervendab meid mõlemast, aga ometigi jäävad tagajärjed. Näiteks alkoholi puhul on võimalik täielikult vabaks saada, ka minul oli tekkimas kerge sõltuvus, aga peale juuli algust 2016 aastal, kui tegin otsuse täielikult igasugusest alkoholist loobuda, kuna see ei too mingit kasu ja lisaks muud põhjused, siis Jumal vabastas mind täielikult ja ma ei tunne mitte mingit kiusatust siiamaani. Ma ei taha isegi alkoholiga komme süüa. Teine lugu on aga seksuaalsusega. Kuna seksuaalsus on meil inimloomuses nii ehk naa, tahame või ei taha (aga alkoholi tarbimine vms ei ole), siis sellega piiride katsetamine toob püsivad tagajärjed. Muidugi saame Jumala abil otsustada olla puhtad, aga kiusatused jäävad, eriti, kui sul on juba mingitsorti kogemus. Seega ma tõsiselt soovitan oodata abieluni, sest siis pole endal mingeid mälestuspilte teistest suhetest ja on vähem kiusatusi. See lihtsalt lõhub inimesi, päriselt ka.

Mulle meeldis, kui Sal rääkis meiega ka homoseksuaalsuse teemal. Kui aus olla, pole ma kunagi väga konkreetset seisukohta võtnud sel teemal, kuna ühed räägivad üht, teised teist ja kogu see teema on nii segane kohati. Olen näinud agressiivseid sõnavõtte ja kõik see on olnud mu jaoks nii ebameeldiv, kuidas paljud kristlased neid kohtlevad ja seega pole ma pooldanud ûht ega teist. Lisaks olen olnud koos inimestega, kes on oma lugusid jaganud, kuidas neid taga kiusatakse jne. Sal’i puhul oli tunda, kuidas ta võttis seda teemat armastusega. Ta ei rõhutanud, kuidas me peaksime neid tungivalt patusest eluviisist meelt parandama suunama. Kui sa tutvud kristlasena mehe või naisega, kes nii-öelda tõmbuvad omasooliste poole, siis minnes nende juurde, öeldes “Jeesus armastab sind väga. Ta tahab sind vabastada sellisest patusest eluviisist.” võin vaid ette kujutada, milliseid emotsioone see neis tekitaks. “Minus on deemon, millest tahad mind vabastada? Patust? Kuidas saab olla kellegi armastamine patt?” Arutlesime erinevatel põhjustel, miks on maailmas homoseksuaalsus ning leidsime, et kedagi ei tohiks kogudusest tõrjuda, ükskõik, mis põhjustel. Antud teema puhul pole mõtet hakata suruma peale, et homoseksuaalsus on patt, vaid armastada inimest kui inimest. Meie ei saa nii ehk naa tervendada selle inimese haavasid, mis tal on minevikus olnud, me saame teda vaid armastada ja küll Jumal teeb muu. Siinkohal ei taha ma kellelegi haiget teha, aga Jumal on meid loonud meheks ja naiseks ning paarissuhe on ainult mehe ja naise vaheliseks loodud. Kui sul on teised mõtted, võid neid minuga vabalt jagada. See teema on liiga lai, et kõike lahti kirjutada.

Helina ja Tove jagasid, kuidas kristlased tihtipeale eristavad vaimuliku ja ilmaliku. Umbes et kui sa oled pastor, siis sul on väga oluline roll täita, kui sa aga oled kristlane ja töötad koristajana, siis sa justkui ei ole õige töö peal. Jumal on aga loonud kõik siin ilmas ja kõik on ühteviisi oluline. Ka koristajana saan ma olla valguseks oma töökohas, tehes oma tööd armastuse ja säraga. Samamoodi on ühtemoodi oluline evangeliseerimine nii tegudega kui sõnadega. Sõnaline ei ole olulisem kui tegudega armastamine. Kui me olime Lätis teenimas kohalikku kogukonda, ütles sealne puidumeister, et tihtipeale tulevad kristlased ja tahavad teenida, aga nad tahavad teenida kõige “pühaga”: nad palvetavad kooli eest, evangeliseerivad ehk tänavatel jne, aga harva tulevad kristlased ja tahavad oma kätega aidata kogukonda: lehti riisuda, oksi ritta laduda, õunu korjata jne. Ma ei väida, et palvetamine oleks vähemoluline, mõlemad pooled on olulised.

Helina on üks vahva naisterahvas. Ta tõi meile kurki. Kas teadsite, et kreekakeelne sõna, millest on tulnud sõna ristima, on baptizo. Antud sõna kasutati näiteks salati retseptis seoses kurkidega. Kui kurgist saab hapukurk, siis seda protsessi nimetatakse sõnaga baptizo. Ristimise tähendus tänapäeval on seotud vaid veega. Oluline aga ei ole vee olemasolu, vaid südamete muutus. Vesi on vaid sümbol uuest elust. Kui aga inimese südames ei muutu midagi, siis pole vahet, kas ristimine on vee all või vee peal.

Tove jagas meiega lugu, kuidas ta istus kord lennukis ja noh, seal pole sul pääsu inimestest ja vestlustest. Niisiis vestles ta ühe ärimehega. Tove jagas temaga kirjakohti, kuidas pidada head äri. Mees, kuulnud õpetusi, sattus õhinasse ja tahtis teada, kust kohast tulevad need tarkused. Saades teada, et need on Piiblist, oli ta väga üllatunud ja ootas juba põnevil, et saaks ka ise Piiblit lugeda. Kui süveneda Piiblisse, siis leiab sealt igale valdkonnale tarkusi. Näiteks demokraatia ei olnud tegelikult kreeklaste leiutis, juba Vanas Testamendis on kirjas demokraatia põhimõte (5Mooses 1:9-18). See on lihtsalt uskumatu, kui tark raamat on Piibel ja kuidas meile on jagatud häid õpetusi igaks eluvaldkonnaks.

Oleme ka palju palvetanud Rootsi pärast, et olla kindel, kuhu Jumal meid saata tahab. On avanenud palju valikuid ja uksi. Hetkeseis on selline, et lähme väga mitmetesse kohtadesse lõuna osas ja piiri äärde, lahtine on vaid see, kuhu minna põhja-Rootsis, kuna Vilhelmina YWAMi baas kahjuks ei saa meid majutada ja hetkel ootame ja palvetame, mis uksi Jumal meile avab põhjas, kui avab. Muidugi võiksime minna ükskõik kuhu ja olla õnnistuseks seal, oleme lihtsalt palves palunud, et leida just need kohad, mille Jumal on ette valmistanud. Palved on oodatud nii põhja osas, kuhu minna; üldiselt terve misjonireisi osas ja finantsilise poole pealt, et saaksime osta laeva-, bussi- ja muu transporti piletid + toit ja muud kulud. Igatahes oleme ääretult tänulikud Rootsi eest ja juba kuu aja pärast ongi minek!

Hetkel sõidame Vilniuse suunas, mõne tunni pärast oleme kohal, juhhuu! Valmis uuteks seiklusteks koos Jumalaga!

Kirjutamiseni!

Silja

———————————-

Heiiiaaa

Oppaa, we went to Tallinn. How lovely it was to see my friends and family again. And of course, I loved to spend time with my church. It was such a blessing to serve and study together. And of course my snail, Artur, missed me a lot. And my cat Sid. I could practice salsa and bachata again, talk to different people and play games with Focus people.

On the sixth week we had Sal from Brazil who talked about Relationships & Sexuality. On the seventh week we had honor to share room with Helina and Tove and listen topic about Biblical overview/spheres of society.

It was kinda hard to listen to Sal, I often caught myself thinking about my past and discovered some reasons for some behavioral patterns in my life. We talked how God sent His Son to the earth and how Jesus became completely human. He experienced everything we experience and He taught to the people living that time how our heavenly Father wants us to live. No, his intentions were not to command us and make us His robots but to have the best life He has for us in storage and so that we would bless other people with our life. That week was pretty interesting. I actually write points like I usually do, so it’s easier to follow. Actually. I changed my mind. But here it goes.

And I must warn you. It gets serious. And I share some serious things about my past life. Just so you know.

Soo.. Straight to the point.

If we have chosen the wide road which is full of discovering the world, I don’t mean travelling but more like this “exciting” trying everything that exists, then we also need to deal with the consequences. Nowadays most of the youth are thinking that they want to experience everything on their own because you know, everybody have parties with alchohol because it’s fun. Also, mostlikely nobody wants to be single. We look for that one and only but before knowing weather it’s that one, you need to try how it is like to live together etc. And if you find out that there is something that bothers you with that person, then you just find a new one and that’s how life goes. Sounds pretty normal and usual. (Don’t get me wrong, I’m not judging anyone or trying to make anyone feel bad.) Sal talked how for him are very powerful testimonies those where the person has been growing up in a christian family, without parties, alchohol, broken relationships etc. When we realise what it is like to have a life with God, we see how damaging is the “normal” life nowadays.

Some years ago I was thinking that I should write down all my adventures from being young (like 20-30 years ago, khhmm) because it was so exciting life travelling in Estonia, getting to know new people, going to parties, reminding to my friends what funny things they had done when being drunk and so on. Or.. was it? When I’m thinking back, I realise how bad it was to wake up in the morning with a headache; to take care of my friends who were sitting next to the toilet or sink, waiting for the next time for nothing to come out and hoping that after that it will get better; how much I may have hurt young men whose attention I tried to win but who didn’t interest me actually; with how many broken people I met who tried to sink their worries to the bottom of the bottle or breath in with weed; how I communicated with people who seemed to be nice outside and enjoying life but inside they were looking for freedom and wanted to get away from this life; or how I met with youth who had had many relationships before but still hadn’t found real love and wanted to give up on everything because of that, including their life. Thinking about it, a question comes to my mind: is this the beautiful life we all are dreaming about?

Often people who doesn’t believe in the existence of God, tell me that they want to be free, they don’t want to have chains with hundreds of rules that doesn’t let them to enjoy the life. I believe that God doesn’t want to put us into chains. He rather wants to protect us and He knows what damages us. If results of this fun life is headaches, broken relationships, bad memories, giving up on life then do alchohol, many relationships, sex outside of marriage with many different people is something that brings us to our dreams and goals? One thing is to weaken our body with alchohol and other things, other thing is to use your sexuality in many different ways. Yes, God can heal us in both but the consequences still stay. For example with alchohol it is possible to get completely free of it, I also kinda had a small addiction but in July 2016 I made a decision to give up on any type of alchohol because it is not doing any good and also some other reasons; then God relieved me completely and I feel no temptations. I even don’t want to eat candies with alchohol. But other story is with sexuality. It is in our human nature weather we want it or not (But alchohol, for example, is not) then you may have lasting consequences. Of course we can decide to stay clean with the help of God but there still will be temptations, escpecially when you have a lot of experience related to sexuality. So I really recommend to wait until marriage because then you won’t have any memory pictures from other relationships and there’s less temptations. It just damages people, for real.

I liked how Sal talked about homosexuality. To be honest, I have never given specific opinion about this topic because some people say one thing about it and others other things and this topic has been so confusing that I have rather ignored it. I have seen many agressive talks and it all has been very unpleasant for me how badly many christians are treating them and so I haven’t given any specific answers. Also I have met people who have shared their stories how they are being mistreated. You could see how Sal was taking this topic with love. He didn’t say how we should tell them every time we meet them that they are living sinful life and should repent because it’s not our job to judge or change lives. Only God changes lives. We as christians should just love them no matter what and take them to our communities. If you want to discuss more, write me! I’m eager to have discussions.

Helina and Tove shared how christians often separate spiritual and secular. It’s kinda like if you are working as a pastor then you have very important role in society but if you are a cleaning lady then this is definitely something you should not do as a christian. But God has created everything in this world and all the jobs are equal. If I’m a cleaning lady, I can still be a light in my working place when I do my job with love. Also it is important to serve with acts not just words. Sometimes acts can be even more meaningful to people.

Helina is a fun woman. She explained baptizing with pickles. Because original meaning for baptizo is the change in person’s heart. Like how cucumbers become pickles. And water is not so important actually, water is just a symbol. And Tove shared how she was one time in a plane and talking with a business man about his business. He got so excited when Tove shared principles from the Bible to have good business. It truly is something exciting to find out! How smart is our God! He has taught us all the principles about everything through His Word! How amazing is that?

Oh boy! Sweden is almost here! We pretty much know where we are going and how our trip kinda looks like. Of course we are ready to change everything if God says so but until then.. we have some plans made up with the help of God. But about that very soon!

Aand we have arrived to Lithuania! (Not with blog posts tho, I’m sorry.)

But in this post actually next post is about Narva! So before we go deeper to Lithuania, we gotta see Narva!

So excited!

Blessings

Silja

2 kommentaari “Tallinn, mu armas linnake, milline rõõm oli kohtuda taas!

  1. Kunagise kristlasena, ja siis tundes et mu usk oli vale, vahetades usu bahai usku ja siis viimaks religiooni hüljates… loodan et ühel päeval tunned ja saad aru et religioon ei ole midagi muud kui valed, manupuleerimine, kellegi võimu ärakasutamine ja korruptsioon.

    Meeldib

    1. Tere!
      Aitäh, et jagad oma mõtteid!
      Küsimus ei ole üldse religioonis, vaid isiklikus suhtes meie Loojaga. Mul on kahju, et oled niimoodi tundnud ja kogenud. Olen olnud kristlane 9 aastat ja tundnud vaid suurt armastust Jumala poolt ja kuidas Ta on mind elus edasi juhtinud ja andnud lootust olukordades, kus näib, et lootust pole.

      Ole õnnistatud!
      Silja

      Meeldib

Lisa kommentaar